Een iPhone met op de achtergrond een weiland met bomen

Zien met Kunstmatige Intelligentie


Er was een tijd waarin ik dacht dat ik nooit meer een goede foto zou kunnen maken, dat ik niet meer snel even zou kunnen kijken wie mij een brief gestuurd heeft, ik niet door zou hebben welke kleur polo ik aan wou trekken of ik niet zou kunnen meegenieten van de vakantiefoto’s van mijn vrienden. Maar die tijd is nooit gekomen!

Kunstmatige intelligentie heeft er namelijk voor gezorgd dat al deze dingen mogelijk zijn, ook al zie je helemaal niks meer! Dankzij een onderzoek van Microsoft is het mogelijk voor alle uitdagingen hierboven een gratis oplossing te bieden in de vorm van een simpele app voor je smartphone: Seeing A I. Deze app wordt bovendien steeds beter in het oplossen van deze uitdagingen door het gebruik van KI.

Wat kan deze app allemaal?

De mogelijkheden van deze app zijn eindeloos! Je kan het volgende doen:

  1. korte teksten laten voorlezen
  2. hele brieven scannen en laten voorlezen
  3. handgeschreven tekst laten voorlezen
  4. barcodes scannen om producten en houdbaarheidsdata te herkennen
  5. personen herkennen op basis van gezichtsherkenning
  6. bankbiljetten van meerdere valuta’s herkennen
  7. op basis van een foto de omgeving omschrijven
  8. uitgebreide kleurherkenning
  9. lichtdetectie

Leuk hoor zo’n lijstje, maar wat betekent dit voor mij in het dagelijks leven? Dat leg ik hieronder uit aan de hand van twee praktijkvoorbeelden.

Een broodje in de MacDrive

Ik ging met twee vrienden door de MacDrive. Ik betaalde en we hadden afgesproken de prijs te delen. Eenmaal met onze handen in het vette eten dacht niemand meer aan het geld of het delen van de prijs. Eenmaal thuis zat ik met een bon die ik niet kon lezen, maar Seeing A I bood uitkomst.

Ik legde de kassabon vlak op tafel en liet Seeing A I mij helpen bij het maken van een foto van de bon, waarna de tekst op de bon werd voorgelezen en ik precies wist wat alles gekost heeft.

Mijn directe omgeving verkennen

Groen veld met bomen op de achtergrondIn een onbekende omgeving wil ik graag weten wat er om mij heen te zien is. In plaats van dat aan anderen te vragen, maak ik een foto met deze app die mij vervolgens vertelt wat er op die foto te zien is. De details zijn op veel punten nog wat beperkt, maar geven wel een globale omschrijving. De foto rechts is bijvoorbeeld met Seeing A I gemaakt. Deze werd omschreven als: “Een grasveld met bomen op de achtergrond”. … Bepaal zelf maar of dat klopt. 😉

Ik gebruik deze functie vooral op onbekende plekken waar ik snel de omgeving moet leren kennen. Denk aan een hotelkamer, een leslokaal voor presentaties, maar ook bij vrienden in de woonkamer nadat ze verhuisd zijn.

Wat kost het?

Ik was oprecht verbaasd, maar deze app is gratis, maar helaas alleen nog maar beschikbaar voor de iPhone. Sommige functies worden nog getest en zullen dus niet helemaal perfect werken. Het herkennen van geld gaat bijvoorbeeld zo langzaam dat ik het sneller aan mijn buurman kan vragen, maar de functie om op basis van een foto de omgeving te omschrijven werkt meer dan geweldig!

Categories:

Monthly Archive