Avicii (Bron: Universal Records)

De muziek van Avicii in mijn leven


Ik was oprecht geschokt door het nieuws en kon in eerste instantie niet geloven wat ik las! Wat mij betreft is de meest talentvolle dj en producer van deze tijd overleden. Ik was er echt even een moment stil van… Daarna begon ik in het wilde weg vrienden te appen; iedereen moest het namelijk weten!

Het begon met een opmerking van een collega in een whatsappgroep. Die vroeg of we deze week meer Avicii konden draaien op XM. Ik dacht nog: gaat hij weer optreden? Een rondje zoeken op Google later wist ik niet wat ik las! “Zweedse DJ Avicii op 28-jarige leeftijd overleden”…

Ineens voelde Ik een grote behoefte om naar zijn muziek te luisteren. Terwijl ik dit deed, besefte ik me dat ik bij bijna alle grote hits van Avicii mooie herinneringen heb. Bromance vlak na het halen van mijn havodiploma, Levels tijdens mijn eerste reis in een vliegtuig, I Could Be The One tijdens mijn eerste stapjes bij de lokale omroep en The Days na het presenteren van een van mijn eerste en laatste voetbalprogramma’s op de radio.

Stuk voor stuk hele mooie momenten, maar er is er eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt. Wake Me Up, samen met Aloe Blacc, heeft een heel bijzonder plekje in mijn leven.

Een paar jaar voor de release van dit nummer verloor ik het contact met een goede vriendin; Larissa heet ze. Precies zij werd op een mooie dag in de zomer van 2013 geïnterviewd door Daniël en Ivo van de Avondploeg op Slam!FM. Dit interview ging over haar en haar geleidehond Nyla. Tijdens dit interview ontdekte ik twee dingen: ik miste de vriendschap met Larissa en ik ontdekte dat ik moest ophouden met te doen alsof ik alles goed kon zien. Ik heb diezelfde avond aan beide dingen iets gedaan.

Allereerst heb ik mezelf beloofd vanaf die avond alleen nog maar eerlijk te zijn over mijn handicap. Iets dat ik tot op de dag van vandaag soms nog erg moeilijk vind. Als tweede heb ik contact opgenomen met Larissa om een poging te doen de vriendschap te herstellen; wat gelukkig goed gelukt is.

Het liedje van Avicii? Wake Me Up was gemonteerd in een filmpje dat bij het radiointerview gemaakt was. Tot op de dag van vandaag is dit liedje daarom de soundtrack van dit moment in mijn leven.

Het filmpje staat hieronder – Tekst gaat verder onder het filmpje.

En als het gaat om soundtracks, ben ik verdomd kritisch. Toch is het Avicii gelukt bij meerdere momenten in mijn leven een soundtrack te maken. Iets dat nog geen enkele andere artiest gelukt is. Ik meen het daarom ook echt als ik zeg dat ik het jammer vind dat Avicii niet nog meer liedjes heeft gemaakt. Zijn overleiden is niet alleen een gemis voor de muziekindustrie, maar ook voor iedereen die net als ik op zoek is naar de gevoelige melodie in de moderne dance muziek.

Want zelfs na zijn overlijden, afgelopen vrijdag, is hij er in geslaagd nog een klein stukje van mijn soundtrack te maken. Without you kreeg ineens een wel heel bijzondere en heftige lading. “I’ve gotta learn how to love without you…”

Categories:

Monthly Archive