Debby staat met twee tablets. Op elke tablet staat een foto van een man; één met een snor en één zonder snor. Ze glimlacht naar de afbeelding van de man zonder snor.

‘Mijn vader is de enige echte Johan Derksen!’


Debby Derksen was veertien jaar toen zij op een dag alleen thuis was en belaagd werd door boze NEC-supporters die de ruiten wilde komen ingooien. Zij waren boos op haar vader Johan, omdat hij een lelijk artikel geschreven zou hebben over de Nijmeegse voetbalclub in de Gelderlander. Haar vader werkte in die tijd inderdaad bij het Gelderse dagblad, maar als grafisch vormgever en niet als journalist. Dit was niet de enige keer dat het gezin Derksen last had van het feit dat de man in huis een bekende naamgenoot heeft. Hoe moeilijk is het leven van iemand die dezelfde naam heeft als een bekende Nederlander en wat voor een sporen laat dit na bij de naaste familie?

Debby is alleen thuis. Ze is lekker aan het chillen als de telefoon gaat. Ze neemt op en hoort aan de andere kant van de lijn NEC-supporters die op zoek zijn naar Johan Derksen, omdat ze hem willen feliciteren met zijn goede artikel in de Gelderlander over NEC. Debby is verbaasd en vertelt de persoon aan de lijn dat haar vader geen artikelen schrijft voor de krant. Daarop begint de man aan de andere kant van de lijn te schelden en te dreigen. Hij zegt dat ze weten waar ze woont en dat ze de ruiten wel even in komen gooien. Debby is bang. Ze hangt op.

Johan Derksen is niet de enige Nederlander die last heeft van het feit dat er een bekende Nederlander is die dezelfde naam heeft als hij. In 2004 schreef de Telegraaf dat er een heleboel mensen last hadden van de naam ‘Tokkie’. Zelfs als ze geen familie waren. Dit was naar aanleiding van het beroemde Amsterdamse asociale gezin, dat dankzij Emiel Ratelband landelijk bekend werd. Veel naamgenoten konden ineens geen leningen meer krijgen bij de bank, kinderopvangen zaten ineens vol en kinderen werden gepest op school.

Johan Derksen had er vooral op zakelijk gebied last van. Hij zegt: ‘Op mijn werk bij de Gelderlander was ik de enige echte Johan Derksen, maar vooral naar buiten toe heb ik er veel last van gehad. Ik werkte daar als grafisch vormgever en daarom maakte ik soms wel eens teaser-advertenties voor wedstrijden van NEC. Soms ging ik daar wel eens te ver in en dan was er paniek bij de club. Dan kwam mijn naam naar boven als diegene die dat gemaakt had en dan moest er van alles uitgepraat worden met Voetbal International. Dus daar begon het eigenlijk mee.’

Nadat Debby heeft opgehangen weet ze even niet wat ze moet doen. Ze besluit de politie te bellen en om hulp te vragen. Zij willen haar echter niet helpen, omdat ze de bedreiging niet serieus nemen. Daarop besluit Debby een vriend te bellen die even later op zijn scooter arriveert. Uit de buddyseat haalt hij een aantal wapens en samen wachten ze in spanning op de komst van de supporters.

Pete Wu schreef in 2015 een artikel op VICE over mensen die dezelfde naam hebben als een bekend persoon, doordat ze goed kunnen zingen of bijvoorbeeld doordat ze iemand hebben vermoord. De 36-jarige Andreas Lubitz uit Frankfurt werd van de ene op de andere dag uitgescholden voor massamoordenaar, omdat een naamgenoot van hem op 24 maart 2015 een massamoord pleegde door zijn vliegtuig met 144 passagiers neer te laten storten in de Alpen. Het idee dat zijn naam nog maanden of jaren met deze piloot verbonden zou zijn, maakt Andreas depressief. Hij geeft de media de schuld, omdat ze de naam van de piloot hebben gepubliceerd en daarmee, bewust of onbewust, het leven van iedereen met dezelfde naam tot een nachtmerrie hebben gemaakt.

Gelukkig is de bekende naamgenoot van Johan Derksen geen moordenaar, maar een ex-voetbalspeler en sportjournalist. Johan zegt daarover: ‘We zijn allebei fan van NEC en qua muzieksmaak liggen we ook dicht bij elkaar. Dus we hebben wel wat overeenkomsten, maar de manier waarop hij communiceert… Dat is een heel ander ding.’

De mening van Debby over Johan Derksen is helder: ‘Mijn papa is de enige echte Johan Derksen.’ Over het dreigement van de NEC-supporters zegt ze: ‘Ik ben vooral blij dat de supporters nooit gekomen zijn toen ik bedreigd werd. Dat was compleet uit de hand gelopen met die vriend van mij. Dus geen supporters, geen politie en geen journalist die Johan Derksen heet in ons huis.’

Het hele voorval met de NEC-supporters is inmiddels behoorlijk wat jaren geleden. Johan en Debby kunnen er inmiddels allebei wel om lachen. Johan Derksen heeft dan ook een heel kort antwoord op de vraag of hij ooit overwogen heeft zijn naam te veranderen. Zijn antwoord op die vraag is namelijk: ‘Nooit…’

Beluister het interview

Beoordeling en verantwoording

Dit artikel heb ik geschreven als studieopdracht voor het vak Tekstschrijven: Research en redactie. Dit artikel en bijbehorende podcast werden beoordeeld met een 7,5.