Vissers op palen

Integreren Met Een Visuele Beperking


Integreren met een visuele beperking is een audiodocumentaire over een slechtziende jongen uit Sri Lanka. Tipan kwam elf jaar geleden naar Nederland om bij zijn vader te gaan wonen, maar de integratie was lastiger dan hij in eerste instantie gedacht had. Toen hij hier net kwam wonen had hij nog geen verblijfsstatus en dus ook geen recht op hulp van instanties om bijvoorbeeld met een stok op straat te leren lopen of aangepaste lessen voor de Nederlandse taal te krijgen.

Tipan gaf het echter niet op en deed er alles aan om de Nederlandse taal te leren en op die manier uit zijn sociale isolement te komen. Deze doorzettingskracht kwam hem goed van pas, want Tipan wil maar één ding in het leven: succesvol zijn.

Verantwoording en Beoordeling

Het maken van deze documentaire was een studieopdracht. Voor deze opdracht heb ik alleen de eerste akte gemaakt, maar het plan voor de hele documentaire moeten schrijven. Ik heb er een 7,5 voor gekregen. Ik kreeg voor alle aspecten een ruime voldoende, al gaf mijn docent aan dat ik meer met geluid had kunnen werken door bijvoorbeeld een taststok van een blind persoon te laten horen op de straatstenen.

Het vervolg van de documentaire gaat over het leven van Tipan in Sri Lanka en zijn integratie in Nederland. Vrienden, familie en hulpverleners komen aan het woord. Het contrast tussen het leven in Sri Lanka en Nederland is duidelijk hoorbaar in het vervolg van deze documentaire.

Lees het treatment van deze documentaire als PDF (82 KB)