Paralympische sporters

(Paralympisch) TeamNL


De Olympische spelen in Rio zijn alweer een tijdje terug. De winnaars zijn gehuldigd en op de thee geweest bij de koninklijke familie. Het boek kan dicht. Op naar de winterspelen, toch? Veel mensen vergeten dat de Olympische spelen slechts de helft zijn van het hele feest. Over een week beginnen namelijk de Paralympische spelen in Rio, maar net als alle vorige keren hoor ik er eigenlijk weinig van. Zijn de Paralympische spelen minder belangrijk dan de Olympische spelen?

Soms lijkt het wel of er geen Paralympische spelen bestaan. Het ANP sprak tijdens de huldiging over ‘Dé sporters uit Rio’, NU.NL sprak bij een lijst met Olympische sporters over ‘Dé Nederlandse sporters die naar dé spelen gaan’ en waar je tijdens de Olympische spelen niks anders op TV ziet, moet je tijdens de Paralympische spelen wel heel goed zoeken naar een live verslag. Er zijn zelfs media die spreken over TeamNL en Paralympisch TeamNL. Waarom dit onderscheid? Is het Paralympisch TeamNL dan niet gewoon TeamNL?

Even wat cijfers. In 2012 deden er 179 deelnemers mee aan de Olympische spelen in Londen. Het aantal deelnemers aan de Paralympische spelen van datzelfde jaar was 92. De Olympische sporters haalde in totaal 20 medailles met 18 sporten, waarvan 6 goud. Het aantal Paralympische medailles kwam datzelfde jaar uit op 39 met 11 sporten, waarvan 10 goud.

Ondanks deze waanzinnige prestatie heeft de NOS dit jaar maar drie momenten per dag gepland waarop ze updates over de Paralympische spelen gaan uitzenden. Alleen op de website zijn een aantal streams te vinden waarop de sporters live te volgen zijn. Deze streams zijn minder makkelijk aan te zetten dan NPO 1, waardoor de sporters van de Paralympische spelen minder publiek krijgen dan dat ze wat mij betreft verdienen.

Door bovengenoemde uitspraken van de verschillende media en de zendtijdverdeling van de NOS, lijkt het inderdaad alsof de Paralympische spelen minder belangrijk zijn dan de Olympische spelen. Het gaat echter niet alleen om de aandacht van de media. Ook het I.O.C. zou bepaalde dingen anders kunnen doen om de Paralympische spelen gelijk te stellen aan de Olympische spelen. Ik denk hierbij aan het samenvoegen van beide evenementen tot één evenement, de tijd tussen de Olympische en Paralympische spelen te verkorten en het geheel na afloop van de Paralympische spelen in één keer af te sluiten. Door een dergelijke maatregel worden alle medailles op één hoop gegooid. Nederland zou in 2012 dan 59 medailles hebben gehad op een totaal van 271 deelnemers. Het zou op die manier een stuk interessanter zijn voor het publiek en de media en er ontstaat, naar mijn idee althans, één team per land. Het hoeft dan ook niet meer zo te zijn dat er twee huldigingen plaatsvinden. Hiermee zou een eind kunnen komen aan de ondergesneeuwde positie van de Paralympische spelen.

Wat mij betreft zijn de Paralympische spelen namelijk evenveel waard als de Olympische spelen. De Paralympische sporters hebben net zo goed getraind als de sporters van de Olympische spelen en vertegenwoordigen Nederland niet in meer of mindere mate dan de Olympische sporters. Het voelt nu namelijk een beetje alsof sport voor gehandicapten minder interessant is en daar kan ik me best boos over maken. Natuurlijk is het niet mogelijk om mensen te dwingen, maar laten we in godsnaam ophouden met het onderscheid tussen TeamNL en Paralympisch TeamNL! De sporters die vanaf volgende week woensdag hun best doen in Rio, zijn wat mij betreft net zo goed TeamNL als de sporters die Rio aan het begin van augustus bezochten.